torsdag 27 november 2008

Vinter i Skåne...


Vinter

Vinter i Skåne! Ja faktiskt, i 4 dagar. Nu är det som vanligt igen, grått, mulet och fuktigt.

Sten i Trollskogen

måndag 24 november 2008

Spegel, spegel.......

Spegel, spegel på vattnet där, säg mig vad det på andra sidan är.

lördag 22 november 2008

Malmö innan snön...

How to know that you are in Malmö....

Molnen cirklar runt Torson tillsammans med turisterna. Måsarna sitter på stenarna och förundrande betraktar livet som vi känner det passera förbi. Vattnet är tjockt som olja.

Är det en illusion eller är det verklighet?

torsdag 20 november 2008

Fredagsmenyn

Längtan efter en Schnitzel….

I dagarna var det REA på kalkonbröst. Hmmmm, vad skall man göra med den?
Såklart, en schnitzel kan det ju bli!

Lathunden:

Kalkonbröst
Mjöl
Ägg
Skorpmjöl
Potatis
Gröna ärtor
Citron
Grönsaks eller kyckling Buljong
Smör & Olja
Salt & peppar

1. Skalla och koka upp potatis. Koka dem inte för länge för vi skall steka dem också.

2. Skär upp kalkonbröstet i skivor och banka ut dem till lagom tjocklek.

3. Blanda mjöl, salt & peppar.

4. Vispa ihop ett par ägg.

5. Blanda ihop skorpmjöl, salt & peppar.

6. Stekpanna på spisen och klicka i smör och häll i lite olja. Snåla nu inte med smöret för då får ni inte till den frasiga och gyllenbruna ytan.

7. Vänd först kalkonen i mjölet, sedan i det vispade ägget och avsluta med skorpmjölet. Ner i pannan med det.

8. När de är färdiga, sätt in dem i ugnen på 70 grader för värmehållning.

9. Stekpannan som nu är fylld med goda saker tar gärna emot en klick smör och c:a 5dl buljong. Koka upp och smaka av med salt & peppar. Ta gärna i en sked vinbärsgele, det höjer smaken. Red av med en toppredning (mjöl & vatten eller ett par msk av buljongen).

10. Samtidigt steker vi på potatisen. Samma gäller här snåla inte med smöret och använd även lite olja. Smaka av med salt & peppar.

11. Koka upp vatten i en kastrull. När vattnet kokar lägger man i ärtorna och drar det av plattan. Precis innan servering efter jag slagit av vattnet, drar jag i lite smör och sätter kastrullen på svag värme. Smöra av grönsaker är aldrig fel.

Serveras gärna med lite citron och vinbärgele till. Jag föredrar en ljus lager till det här, typ en Carlsberg HOF och den skall vara kall.
Denna Fredag kommer jag att lyssna till Anna Ternheim och hennes Leaving On A Mayday.

onsdag 19 november 2008

Vid roten tar du mark....

Vid roten tar du mark...

Ett träd, strävar det uppåt eller söker det sig neråt?
Lockar den vårt intresse till sin komplexa krona med intressanta former bara för att kunna frodas i tysthet under oss?

Ett träd måste kunna lita på sina rötter. Ett stadigt grepp i marken och trädet kan växa sig ståtligt. Men för att kunna få grepp och låta sina rötter frodas till ett starkt fundament och stöd måste ljusets näring upptas av kronan som villigt delar med sig av sin energi för gemensam prakt och kraft.

Även jag behöver mark till min rot.

måndag 17 november 2008

Följ Hifi & Surroundmässan i Köpenhamn 2008


Jag kommer under veckan att sammanställa mässan med bilder på HiFiForum.nu för de som är mer intresserade.

Bortom November.....

Bortom November....


Jag är väl egentligen ingen "julmänniska" och jag tycker att det är en ruskig hysteri i detaljhandel. Till råga på allt känns det som om julen kommer tidigare för vart år när man går i affärerna.

Hur som, jag var ute och fotade, solen trängde igenom det mörka tjocka molntäcke som omgärdade Kvarnby. Det var friskt och kallt, då såg jag denna bild och för en kort sekund tog julen tag i mig. Det börjades utforma tankar på något varmt, gott och juligt. Var kan man då tänka sig en matglad skånings tankar landar?????

Givetvis i köket där han gör sin egen julgröt :)

torsdag 13 november 2008

Fredagsmenyn

Älgfärsbiffar

Då är vi framme vid huvudattraktionen för fredagen. Glöm nu inte att lägga till pressgurkan och lingonen. Den här fredagsmenyn är värd varenda sekund man lägger ner på den. Kvällen kan inte bli annat än lyckad.

Se så, iväg till affären med er nu och ta med er följande lista som mall för en lyckad kväll.

Biffarna:
1kg Älgfärs.
1 ½ dl Skorpmjöl.
2dl Mjölk (Standard).
2st Ägg.
2st Gula lökar av medelstorlek som hackas.
1 ½ dl Potatismos (himmalagad). Vill ni inte stå och göra mos i förväg så går det med 3st kokta potatisar dock inte med lika bra resultat.
2tsk Salt.
2krm Vitpeppar.
Knappt 1tsk Farinsocker.

Såsen:
2 ½ dl Mellangrädde.
2 msk Kalvfond.
1 krm Krossad kryddpeppar.
1tsk Soja.
½ dl Lingonsylt.

Potatismos:
Potatis.
Mjölk.
Smör.
Färskriven Muskot nöt.
Salt & peppar.
Socker.



Styr till köket, servera dig själv ett glas vin. Ett av Mannerströms tio budord för en lyckad måltid.

1. Blanda skorpmjöl, mjölk, ägg, lök, potatismos och kryddor. Låt det stå och dra ihop 10 minuter.

2. Tillsätt färsen och blanda noggrant.

3. Forma färsen till önskad modell och storlek. Bryn sedan upp den i smör så att den får färg, stek den inte färdig. Lägg dem i en form.

4. När alla biffar är stekta slår ni c:a 5dl vatten i pannan och låter det komma i kok, slå det sedan över biffarna som ligger i formen. Sätt in dem ugnen på varmluft och 110 grader. När du är färdig med mosen och såsen kommer även de att vara färdiga. Räkna med omkring 40 minuter.

5. Sätt på potatisen till mosen.

6. Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull. När potatisen börjar bli färdiga sätter ni såsen i kok. Red av till önskad konsistens med en toppredning eller maizena.Gör klar mosen och det är klart för servering.


Servera gärna ett kraftigt rött vin typ Les Launes 2005 Crosez –Hermitage och i cd spelaren sätter vi Frida Hyvönen nya album Silence is wild.

Kvällen är räddad!

onsdag 12 november 2008

God Morgon Nypressad Juice

God Morgon Nypressad Juice

Jo Bolaget släppte i förra veckan en ny juice på marknaden, God Morgon Nypressad. Jag blev tillfrågad om jag ville delta i en smakpanel och testa deras nya produktprogram.

Jag kommer inte ge mig in på vilka skillnader det är på färskpressad, nypressad, osv. Vad jag har förstått så finns det egentligen inte någon riktig färskpressad juice, alla juicer på den svenska marknaden är pastöriserade. Men för att få kallas juice får man inte tillsätta socker.

Ok, dags för mina upplevelser!

God Morgon Nypressad Aroma Äpple
Den här juicen ser ut som en riktig äpplemust, lite grumlig som den skall vara. När jag sätter näsan till glaset känner jag en svag doft av äpple. Den är inte jättetydlig men utan tvekan en äppledoft. En len och lagom fyllig känsla när den flyter ner mot magen. Smaksensorerna plockade upp en svag äpplesmak med lite för mycket sötma för att jag skulle bli euforisk. Lite mer äpplesmak samt mindre sötma och den hade kunnat bli en favorit. Betyg 3 av 5 möjliga.

God Morgon Nypressad Valencia Apelsin
Färgen är frisk och fräsch. Den rikliga förekomsten av fruktkött gör att juicen känns mer koncentrerad och tjockare än min egenhändigt pressade juice. Självklart så gör jag en direkt jämförelse med min nypressade juice av apelsiner från Brasilien, jag är ju nyfiken av mig. Vid en direkt jämförelse så upplever jag God Morgon juicen som förvånansvärt söt, en aning för mycket sötma för mig. Apelsinsmaken känns även något lite artificiell och inte fullt lika frisk som min egenpressade juice. Obs, det är vid en direkt jämförelse och jag är inte lika övertygad om att man upplever det på samma sätt utan den referens som jag hade tillhands. Betyg 3,5 av 5 möjliga.

God Morgon Nypressad Valencia Apelsin med Hallon
En spännande kombination i mitt tycke med en mycket fräsch färgton och fin textur. Här möts vi av en frisk smak med lagom sötma, passar perfekt på frukostbordet. Faktum är att mina tankar vandrar åt en frukost på altanen tillsammans med morgonsolen, samtidigt som jag låter juicen väl smaka.
Det här är min favorit i detta gäng. Betyg 4,5 av 5 möjliga.

En kul och informativ detalj är ursprungsmärkningen som talar om fruktens ursprung samt skördenummer.

Mina upplevelser är högst personliga då de inte delades av övriga hushållet. Där blev favoriten av juicerna Valencia Apelsin.

Rårörda Lingon

Rårörda Lingon

Tillbehör nummer två till fredagsmenyn är rårörda lingon. Det här tycker jag känns som verklig lyx att få servera. Det är dyrare än att köpa färdig lingonsylt, men oj så mycket större mervärde!

Det här är busenkelt, så unna er själva en skål med egenhändigt rörda lingon!

Saker som behövs:

1 pkt Frysta lingon c:a 225g. Om ni har möjlighet till färska, ta dem utan att fundera. Tyvärr är ju tillgången till färska lingon något begränsad i södra Sverige.

1dl Strösocker .

1. Börja med att tina lingonen långsamt, dvs ingen micro!

2. Slå bort vätskan från lingonen som kan ha uppstått vid tiningen.

3. Tillsätt sockret och rör runt med en sked tills sockret är upplöst. Jag brukar röra i omgångar.

4. In med det i kylen.


Enkelt va!?

tisdag 11 november 2008

Pressgurka

Pressgurka


Till denna veckas fredagsmeny behövs det tillbehör. För att inte avskräcka er ifrån att prova på detta recept så tar vi tillbehören en dag i sänder. Det går alldeles utmärkt att göra dessa i förväg så blir det lite mindre på fredag.

Idag skall vi göra en pressgurka och till det behöver vi följande.

2st Färska gurkor.
1dl Ättika 12%. Om ni har 24% tar ni ½ dl ättika och ½ dl vatten.
3dl Vatten.
2dl Strösocker.
Färsk persilja.
Salt & peppar.

1. Börja med att skala gurkorna med en osthyvel , skiva sedan upp gurkan med samma osthyvel.

2. Sprid ut gurkskivorna på ett fat och salta dem, blanda saltet och gurkorna med händerna. Smaka av gurkan så att den har fått sälta.Låt dem ligga i c:a 30-45 minuter.

3. Blanda ättikan, vattnet och sockret, tillsätt en aning peppar.

4. När gurkan är färdig kramas vattnet försiktigt ur den utan att krossa gurkan, använd känsla. :)

5. Blanda gurkan med lagen och tillsätt persilja efter smak.

6. In med den i kylen. Den behöver minst en timme, men den smakar bättre efter ett dygn.


Imorgon är det dags för nästa tillbehör.

måndag 10 november 2008

Höstbilder.....



Rönnen är så vacker precis innan hösten tar löven!

HiFi & Surround mässa i Köpenhamn 15-16 November

Dags för mässa igen, denna gång i Köpenhamn!

Den 15-16 November är det Hifi & Surround mässa på Hotel Scandic, Vester Søgade 6 i Köpenhamn. Det ser ut till att bli en intressant mässa i 3 etager. Kanske det även blir tid över till en smörrebröd. :)

Vi ses väl där!

P.s bilden är tagen av mig i fredags när Hificenter hade Martin logan & Dynaudio demo.

fredag 7 november 2008

Canvas tavlor



Här har ni mina två första Canvas utskrifter som jag känner är ok. De kommer att sitta som ett par då jag tycker de verkligen hör ihop. Det har varit en del rattande för att få fram rätt profil på utskriften, men jag tror att den sitter rätt bra nu. Det har varit en lärorik period i mitt liv :)

Man skulle kanske kunna tro att det bara är att trycka på print, men så är icke fallet. Varje papperskvalitet är unik och behöver sin egen färgprofil (ICC) för att resultatet skall bli bra.

torsdag 6 november 2008

Fredagsmenyn

Ribbestek på mitt vis!

Eftersom jag bor nära Danmark så är det ju klart att man tar till sig en del av deras delikatesser.
Jag skall försöka att lotsa er fram till en Ribbestek. Den kommer inte att vara traditions enlig utan jag gör den på mitt sätt. Det blir en del ingredienser, men låt er inte avskräckas av det. Det här är ett långkok och det sköter sig rätt bra själv.

Följande grejer behövs:

1st ”Ribbestek” med svålen kvar.
2st Morötter
2st Palsternackor
1st Kålrot
2st Gula lökar
2-3st vitlöksklyftor
7,5 dl Grönsaksbuljong
7,5 dl Rött vin
Färsk Timjan
Färsk Rosmarin
1st Citron
Olivolja
Honung
Flingsalt
Potatis
Smör
Rödkål


Till grytorna:

1. Börja med att skära ett rutmönster i svålen på Ribbesteken.


2. Sätt ugnen på 180 grader och varmluft eller 200 grader och under/över värme.


3. Blanda timjan, rosmarin och olivolja i en mortel. Krossa alla kryddorna och smaka av med citron, salt och peppar.


4. Smörj in svålen på ribbesteken med kryddblandningen, salta & peppra hela steken. Bryn sedan ribbesteken med svålen neråt i en het stekpanna med smör. När svålen börjar bli knaprig så bryna de andra sidorna så att de får lite färg.


5. Medans ribbesteken får färg så gör vi klart för nästa steg. Grovhacka grönsakerna och krossa vitlöken.


6. Lägg ribbesteken i mitten av en ungspanna och fyll på med grönsakerna och vitlöken runt omkring. Fyll på vinet och buljongen. Avsluta med lite flingsalt på toppen av steken.


7. Skicka nu in hela härligheten i ugnen och låt den puttra på varmluft på 180grader i c:a 18-20 minuter så att vätskan kommer i kok. Dra sedan ner temperaturen till 110grader.


8. Så, då är det dags för kärleken. Ös steken var tjugonde minut ungefär tills den uppnår 72-74 grader. Byt ut den sista ösningen mot en liten glaze gjord på honung, olivolja och citron. Ha nu tålamod, för det kommer att ta tid. Det tar c:a 3-4 timmar beroende på hur stor steken är.


9. Ta ut steken och linda in den i folie så att den får vila lite.


10. Lyft upp grönsakerna och slå såsen i en kastrull. Koka upp och reducera eventuellt såsen, det skall inte vara mer än 6dl vätska kvar, smaka av med salt och peppar. Red av såsen med en toppredning.


11. Skiva upp ribbesteken och lägg eventuellt grönsakerna runt omkring om så önskas. Serveras med pressade eller ungstekta potatis samt rödkål. Man kan med fördel dricka Carlsberg Hof till, men det går också bra med ett lättare rött vin typ Canaletto.

Lycka till!

onsdag 5 november 2008

På andra sidan.....

På andra sidan......

Hur långt kan man se, hur mycket kan man känna?
Hur mycket av det vi ser och känner är verkligt?
Lever vi i en absolut värld?
Finns det något på andra sidan?
Är vi medvetna om när vi nått andra sidan eller är det här och nu som var andra sidan igår?

söndag 2 november 2008

Ny firmware till Nikon D300

Jag har idag roat mig med att ladda ner ny firmware till min Nikon D300. Tydligen är där en massa förbättringar gjorda, en diger lista med ändringar kan man ta del av på http://www.nikon.se/.

Har du en D300, tveka inte att ladda ner den nya firmwaren. Nu har jag i och för sig gjort uppdateringar tidigare men det är inte speciellt svårt, så låt inte det stoppa dig.

Den nya firmware heter 1.10.

En sån nöt.......

En god nöt!
Är det någon som vågar sig på en gissning vad det är för nöt?


lördag 1 november 2008

Hand i hand genom livet

Tillsammans

När hösten kommer söker jag din hand, vi har så fin värme ihop du och jag.

Löven faller, färger ändras, årstider kommer, tillsammans hand i hand njuter vi av att vara.

En utflykt genom livet som du frikostigt delar med mig.

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se